Googlead

The-BEST-gr.xrisima.gr

tromaktiko

eglimatikotita.gr

anti-ntp.net

Παρασκευή

Γιατροσόφια - Βότανα - Γενικά στοιχεία των θεραπευτικών φυτών

Γιατροσόφια - Βότανα - Γενικά στοιχεία των θεραπευτικών φυτών

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Στην πατρίδα μας υπάρχουν πολλά είδη φαρμακευτικών φυτών, τα οποία ή βρίσκονται σε άγρια κατάσταση ή καλλιεργούνται.

Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της Ελλάδας επιτρέπουν την ανάπτυξη των φυτών αυτών και όπου  καλλιεργούν τέτοια φυτά θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα στοιχεία από κάθε φυτό και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσεται.

ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ
Η περισυλλογή των φαρμακευτικών φυτών, δεν γίνεται μια συγκεκριμένη εποχή. Αυτό εξαρτάται από τα μέρη του φυτού που θέλουμε να συλλέξουμε, την περιοχή που φυτρώνει και τη φύση του φυτού.

Σπόροι: Η συλλογή των σπόρων γίνεται την εποχή που έχουν ωριμάσει, πράγμα που φαίνεται από τη σκληρότητά τους.

Ξύλο: Και πάλι θα πρέπει να είναι ώριμο, οπότε η καλύτερη εποχή είναι το χειμώνα.

Καρποί: Η συλλογή τους γίνεται την εποχή της ωρίμανσής τους.

Βλαστοί: Αυτοί μαζεύονται την άνοιξη.

Φλούδα: Συλλέγεται από νέα κλαδιά άνοιξη ή φθινόπωρο.

Άνθη: Συλλέγονται τις πρωινές ώρες μετά τη δροσιά, όταν υπάρχει πλήρης άνθιση, δηλαδή άνοιξη ή φθινόπωρο.

Φύλλα: Αυτά μαζεύονται κυρίως τις απογευματινές ώρες την εποχή που το φυτό ανθίζει.

Ρίζες: Μαζεύονται τότε που το φυτό έχει αποθηκεύσει εκεί όλες τις ουσίες, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού και προς το φθινόπωρο.

Ολόκληρα φυτά: Η συλλογή τους γίνεται προς το τέλος της άνοιξης.

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ
Η αποξήρανση των φαρμακευτικών φυτών πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να μη χάσουν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Για το λόγο αυτό αμέσως μετά το μάζεμα τα φυτά πρέπει να εκτίθενται σε χώρο που αερίζεται καλά, κάτω από σκιά, να μην έχει υγρασία, να είναι ζεστός και να τα βοηθάμε στο ξέραμα γυρίζοντας σε διάφορες πλευρές τα φύλλα ή τα άνθη.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ
Αμέσως μετά την αποξήρανση, αφαιρούμε οποιαδήποτε ξένη ουσία βρίσκεται πάνω στο φυτό και το τοποθετούμε σε δοχείο που κλείνει καλά και στο οποίο γράφουμε σε ετικέτα την ημερομηνία αποξήρανσης και τα στοιχεία του φυτού. Η θερμοκρασία διατήρησης πρέπει να    είναι η κανονική, να μην υπάρχει υγρασία και φως. Επειδή με τον καιρό τα φυτά χάνουν τις ιδιότητές τους, καλό είναι να τα ανανεώνουμε μια φορά το χρόνο.

ΧΡΗΣΗ
Για την χρήση των βοτάνων θα πρέπει αυτός που τα χρησιμοποιεί να γνωρίζει ορισμένους κανόνες.Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην προμήθεια του κάθε βοτάνου, διότι από απροσεξία ή από άγνοια μπορεί να γίνει προμήθεια κάποιου άσχετου με την συγκεκριμένη ασθένεια του ενδιαφερομένου.Επίσης θα ήταν καλή μια δοκιμή στην χρήση του φυτού πρίν από την κανονική θεραπεία. Υπάρχει δε περίπτωση σε κάθε ασθένεια να συστηθεί ένας συνδυασμός βοτάνων, για αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί ειδικός. Συνιστάται μεγάλη προσοχή στην χρήση των βοτάνων, γιατί ορισμένα από αυτά είναι αρκετά επικίνδυνα εξ αιτίας των δηλητηριασμένων ουσιών που είναι δυνατόν να περιέχουν.